Stormar och mat

Veckorna går snabbt här i Newy och förra veckan så slappade jag mest. Därav att det inte blev något inlägg i bloggen. Denna vecka har gått förbi minst lika snabbt. Nytt är att sommarstormarna har börjat dyka upp på kvällarna så igår haglade det isbitsstora stenhårda vita bollar från himlen. Det pågick även ett åskoväder under hela natten och regnade så det stod härliga till. Man märker att det är subtropiskt klimat här och inte som hemma i Sverige. Dessa stormar kommer nu att komma regelbundet tills hösten dyker upp här några månader efter jul.

Idag var jag på filmfestival här i stan. Precis innan den började så hann jag förbi den franska marknaden som hörde till en annan filmkväll som pågick samtidigt. Där kunde jag köpa helt fantastiskt underbara bakverk i form av en Éclair och en citronmaräng-tarte. Wow alltså, det var det bästa som jag smakat på mycket länge. Visst finns det crossianter och liknande här men de är inte alls i samma klass som i Europa. Av någon anledning behöver de inte vara dagsfärska här och de har av någon anledning mycket svårt att förstå att man vill äta den precis som den är, utan smör på, utan sylt på eller utan ost och skinka i. Som frankofil skär det i mitt hjärta när man får en torr uppvärmd Crossiant som bakades för några dagar sedan, tankarna dras till det man får att äta på flyget… Dock var bakverken idag precis i samma klass som i Frankrike. Tyvärr bakades de av en cateringfirma men jag kommer att dyka upp på fler franska biokvällar. Det serveras också lämpligt vin och ost för de som går på filmerna 😉 Kan man ha en bättre kväll?

Just mat är något som jag har börjat irritera mig på här i Australien. (Smekmånaden är nog över nu och man börjar föredra Sverige på vissa sätt). Gemene Australiensare äter för taffligt. Det är mycket vitt bröd, friterat, massa socker (allt i princip är sötare än hemma här), osv. Det kanske inte behövs tilläggas att man ser på folk att de äter allt detta här. Tydligen har de en epidemi av fetma i landet och det är inte så svårt att förstå när de äter fettdrypande pajer till lunch. Det är för mig lite oförstårligt när de har sjukt bra frukt och grönt här i landet. I princip alla frukter smakar bättre än hemma och mycket är lokalodlat om man går på “Bondens marknad” eller liknande. Dock verkar de föredra processad mat från fabriken.

Det är också svårt att hitta vissa råvaror, de finns men är mycket dyrare och svårare att hitta än hemma i Sverige. Exempelvis så är kikärtor, linser, olika mjöltyper (fullkorn etc), osv klurigt här. Det finns dock gott om godis, kakor, bars av olika slag, bakverk, massor av vitt bröd osv. Jag har ännu inte hittat något vettigt fullkornsbröd här tyvärr. Får kanske ta mig iväg till en grossist ungefär en timme från min lägenhet som har svenskt knäckebröd att sälja! Wow 😉 Som sagt, det mesta finns som man vill käka men fördelningen på hur mycket hyllplats olika saker får är helt annorlunda än hemma.

Nåväl nog med rant om detta. Imorgon vankas det pizzakväll med lite nyfunna Australiensiska vänner, det ska göras pizza i vedeldad ugn! På söndag ska jag ut på vandring igen med samma grupp i ett naturreservat med en cool ravin. Det kommer bilder på detta inom kort! Jag har också börjar att skissa lite på resan till Nya Zealand som står på tur efter mitt år här. Jag ska försöka få in två vandringar om fyra dagar vardera. Har tillbringat delar av dagen med att kolla på bilder. Shit alltså, det kommer verkligen att vara en upplevelse för livet!

Nåväl, ha det gott så hörs vi i början av nästa vecka igen 🙂
Kram